Triggerpointtherapie


Regelmatig terugkerende hoofdpijn, maar ook nek,- schouder- en rugpijn zijn lastige ongemakken.

Veel mensen hebben zich erbij neergelegd: ze gaan vroeg naar bed, nemen een warm bad of slikken

een pijnstiller. Weinigen weten echter dat deze pijnen kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints, hypergevoelige plekjes in het spierweefsel.


Wat zijn triggerpoints?


Triggerpoints zijn kleine verkrampingen die niet alleen pijn in de spier veroorzaken, maar ook in de nabij gelegen zenuwbanen en lichaamsdelen. Ze kunnen ontstaan door tal van oorzaken waaronder stress, overbelasting, verwondingen, alcohol of chemische stoffen.

  • Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden.
  • Triggerpoints veroorzaken ook andersoortige symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten. Zelfs fibromyalgie kan zijn oorsprong hebben in triggerpoints.
  • Triggerpoints veroorzaken een pijn die uitstraalt naar andere plekken in het lichaam. De pijn van triggerpoints in de nek is bijvoorbeeld voelbaar bij het voorhoofd. Door deze afgeleide pijn, wordt de pijninformatie verkeerd begrepen en kunnen er verkeerde diagnoses gesteld worden, waardoor de pijn vaak met pijnstillers wordt behandeld.


Triggerpoint therapie is voor veel mensen een opluchting, omdat men voelt dat eindelijk de oorzaak van hun vaak onberepen klachten wordt aangepakt. Bij triggerpoint therapie worden de locaties waar het lichaam het meest verkrampt is behandel. Door middel van korte diepe strijkingen over een spier worden de verkrampte spiervezels losgemaakt waardoor op deze plekken ontspanning en een verbeterde doorbloeding ontstaat.


Triggerpoints kunnen door verschillende oorzaken ontstaan en in stand worden gehouden. Daarom wordt tijdens

de behandeling ook aandacht te geven aan de oorzaak, maar ook hoe dit in de toekomst te voorkomen. Denk daarbij

aan factoren als verkeerde werkhouding, knellende kleding, ongezonde voeding, ziekte en slaapgebrek.

Total Balance for Health stimuleert en begeleidt de client om triggerpoints zelf te behandelen. Verschillende

massagehulpmiddelen zijn hiervoor bij uitstek geschikt zoals bijvoorbeeld de TheraCane, de knobbel of een triggerpointbal.

Deze kunt u via de praktijk of webwinkel Triggershop.nl aanschaffen


Drukpuntmassage (niet te verwarren met acupressuur)


Bij drukpuntmassage wordt met de toppen van de wijsvingers of met de duimen een diepere druk uitgeoefend op plaatsen van het lichaam waar – door spanning – pijn wordt gevoeld (bijvoorbeeld nekpijn). Door langdurig aandacht aan verknoopte spieren te besteden worden deze tot ontspanning gebracht. Drukpuntmassage vindt meestal plaats rond de schouders of aan beide zijden van de wervelkolom.