Uw massagetherapeut




 

Mijn naam is Wilma van der Werf, getrouwd, moeder van vier kinderen en trotse oma van vier kleinkinderen. Als jong meisje voelde ik me al aangetrokken tot de verpleging en verzorging. Na mijn middelbare schooltijd heb ik eerst verschillende administratieve beroepen gehad tot ik de leeftijd had om een verzorgende opleiding te kunnen gaan volgen. Tot 2000 werkte ik als zorgmanager op een psycho-geriatrische afdeling van een verpleeghuis. Daarna werkte ik een aantal jaren bij een gemeentelijke organisatie, waar ik mocht meewerken aan de pilot Wijkgericht Werken, dat tegenwoordig in veel Nederlandse gemeenten in verchillende vormen uitgrerold is. Het was een leuke baan maar mijn interesse om mensen te ondersteunen en met zorg en aandacht te begeleiden in hun levensproces, is altijd gebleven en zelfs versterkt.

Vooral de fysieke aanraking en de positieve wisselwerking met mensen begon ik te missen. Voor mij was dat een reden om iets te zoeken wat mij weer voldoening kon geven. Dat vond ik in de vier jaar durende hbo-beroepsopleiding holistisch massagetherapie bij de Holos Academie in Utrecht. Na de afronding van mijn studie in 2008, nam ik het besluit om mijn werkzaamheden volledig op mijn massagepraktijk te gaan richten.


Blijven leren om meer te kunnen helpen

Ik wilde mij op meerdere massagevlakken specialiseren en volgde in de volgende jaren daartoe verschillende cursussen, o.a. Triggerpoint-therapie, Lypossage-therapie, Dorn-therapie,  Scar management enTouch Pro® Stoelmassage, 


Daarnaast volgde ik onder andere de cursussen Therapeutic Touch, Cupping, Pitjit-massage, en AromaTouchmassage 

Tevens volg ik jaarlijks verschillende medische en vakgerichte bijscholingen, masterclasses en opleidingen zoals o.a. Zwangerschapsmassage, Kindermassage, Psoas massage, Dansage, Holos basis Ademtherapie, Fibromyalgiemassage,  Cranio Sacraaltherapie en Massage bij kanker

Het was (en blijft) mijn doel om zo veel mogelijk te leren om zodoende mensen goed te kunnen ondersteunen. Dan houdt het uiteraard niet op bij massage. Om te kunnen werken vanuit de holistische visie (dat lichaam en geest een eenheid vormen) is een brede kennis voor mij – en mijn cliënten – onontbeerlijk. Naast massagetherapeut richt ik mij in mijn praktijk ook op natuurgeneeskundige therapieën waar bijvoorbeeld Orthomoleculair Voedingsgtherapie en Airnergytherapie (=geactiveerde zuurstoftherapie) onderdeel van uitmaakt.


Natuurgeneeskundige principes


In mijn praktijk werk ik volgens de vijf natuurgeneeskundige principes: energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en bewustwording. Het opheffen van blokkades, zorgen voor herstel en het bereiken van een totale balans aan de hand van deze principes is – samen met de holistische visie – de basis voor alles. 


De vijf natuurgerichte principes


Energie
Energie is de basis van het leven. Er is een goede doorstroming van energie nodig om ons vitaal en gezond te houden. Ons energiesysteem heeft invloed op ons totale functioneren en welzijn. Het stroomt in en rond ons lichaam door meridianen, chakra’s en onze aura. Als de energiestroom belemmerd wordt kunnen klachten ontstaan. De klachten kunnen zich uiten op lichamelijk niveau, emotioneel, mentaal of spiritueel. Bijvoorbeeld hoofdpijn, slapeloosheid, huidklachten, angsten, depressiviteit, gevoel van onbehagen of leeglopen. Elke klacht is een uiting van disbalans en heeft dus een signaalfunctie. Bij elke behandeling is herstel van het energetische evenwicht de eerste stap. Blokkades worden opgespoord en behandeld, zodat de energetische doorstroming wordt bevorderd en zich herstelt.


Prikkeloverdracht
Prikkeloverdracht betekent communicatie, geleiding van informatie, prikkels en impulsen. Een gezonde prikkeloverdracht betekent dat ons energiesysteem goed communiceert met ons lichaam én dat de communicatie in het lichaam goed verloopt. De signalen worden in het lichaam doorgegeven via de zenuwbanen. Het zenuwstelsel wordt ook wel het communicatienetwerk van het lichaam genoemd. Goede geleiding van prikkels en informatie (= goede communicatie) zorgt voor goed functionerende cellen en organen. Communicatie gaat ook over balans tussen lichaam en geest. Alle aspecten van jouw ‘zijn’ (lichaam, emoties, gevoelens, gedachten, energie en spiritualiteit) zijn deel van jouw communicatiesysteem. Communicatie in en met jezelf gaat over het luisteren naar en begrijpen van je eigen signalen. Wat leeft er werkelijk in je? Door invloeden van binnenuit of buitenaf kan het lichaam te maken krijgen met verstoorde communicatie. Bevorderen en herstellen van de prikkeloverdracht is stap twee.


Drainage
Door middel van drainage kunnen we onszelf reinigen van lichamelijke, geestelijke of energetische gifstoffen. De toxische belasting vermindert hierdoor. Normaal gesproken zijn we prima in staat om de aanvoer van afvalstoffen op een effectieve manier uit te scheiden. Gifstoffen kunnen zich op verschillende manieren ophopen in ons lichaam. Ze ontstaan onder andere door verkeerde voeding, te veel of gehaast eten en onvoldoende beweging. Maar ook het milieu en psychische en emotionele factoren spelen hierbij een rol. Denk bijvoorbeeld aan informatie die ons via media overspoelt. Ook tijdens een genezingsproces komen afvalstoffen vrij, waarvan de uitscheiding gestimuleerd en ondersteund moet worden. Door te reinigen ben je beter in staat te scheiden wat goed en voedend is voor je en wat niet.


Voeding

Gezonde voeding, zowel lichamelijk als geestelijk, is nodig voor opbouw, in stand houden van ons lichaam, herstel en geestelijk evenwicht. Ook voeden we ons met ademhalen. Een gezond voedingspatroon geeft energie, levert bouwstoffen, zorgt ervoor dat we in balans blijven en bevordert herstel. Gezonde voeding is niet alleen eten en drinken wat bij je past, maar het moet ook door het lichaam worden opgenomen. Eten in een rustige aangename omgeving komt de spijsvertering ten goede, terwijl eten bij de televisie zwaar kan vallen. Geestelijke voeding krijgen we bijvoorbeeld uit prettige sociale contacten, uitdagingen, een avondje uit of een heerlijke massage. Belastend voor de geest zijn belemmerende overtuigingen, oninteressant werk of verwachtingen van anderen. Door bewust te zijn van wat jou lichamelijk en geestelijk voedt of belast, kun je steeds vaker kiezen voor gezonde voeding en een gezonde omgeving, die lichaam en geest ondersteunen.


Bewustwording
Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden en werken samen. Is er een balans dan zijn we gezond en voelen we ons vitaal en prettig. Een disbalans uit zich in klachten. De diepe oorzaak van een klacht ligt vaak verborgen in onbewuste denk- en gedragspatronen. Bewustwording van deze belemmerende patronen levert inzicht op. Vanuit dit inzicht kun je oude gewoonten, psychische ballast, loslaten en andere keuzes maken. Zo neem je zelf verantwoordelijkheid voor je eigen gezondheid en welzijn. Dat is levenskunst! In deze laatste stap van het genezingsproces worden alle voorgaande stappen geïntegreerd en vindt volledige heling plaats